F1 2023: Ποιο είναι το καλύτερο οδηγικό δίδυμο της νέας χρονιάς


Με τη νέα σεζόν της Formula 1 να ξεκινά, κατατάσσουμε τα οδηγικά δίδυμα του grid του 2023 με βάση τη συνδυαστική τους ικανότητα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: FERRARI
  • 17/2/2023

Τα power ranking είναι μία διαδικασία αξιολόγησης ομάδων ή οδηγών με βάση τις πρότερες επιδόσεις τους. Εδώ, εξετάζεται η δυναμική των οδηγικών διδύμων ανεξαρτήτως των μονοθεσίων που θα οδηγήσουν φέτος (κοινώς, χωρίς να παίζει ρόλο η δυναμική των ομάδων τους), καθώς και το πόσο κοντά βρίσκονται σε επίπεδο απόδοσης μεταξύ τους.

1. Lewis Hamilton - George Russell

Το δίδυμο της Mercedes αποτελεί τον απόλυτο συνδυασμό εμπειρίας, επιτυχιών και αγνού, σχεδόν ακατέργαστου ταλέντου. Ο Lewis Hamilton είναι ο 7κις πρωταθλητής, που ηγείται της ομάδας και έχει αναλάβει πια και τον ρόλο του μέντορα για τον νεαρό George Russell. Και το 2022 φάνηκε πως κι ο παλιός, κι ο νέος είναι σε θέση να φέρουν αποτελέσματα, σχεδόν ισάξια, αν όχι και λίγο καλύτερα για τον Russell, που μπαίνει πια στη δεύτερη σεζόν του με την ομάδα του Brackley.

2. Charles Leclerc - Carlos Sainz

Ξεκινούν στην τέταρτη κοινή τους σεζόν, κι είναι ένα αξιόμαχο, δυναμικό δίδυμο. Ο έμπειρος σε αυτήν την περίπτωση είναι ο Carlos Sainz, αλλά ο Charles Leclerc έχει δείξει πως έχει την ταχύτητα, με τον Ισπανό -στην καλή του μέρα- να αποτελεί ένα καλό «δεύτερο βιολί», που άνετα γίνεται πρώτο με κάποιο πρόβλημα ή λάθος του Μονεγάσκου. Και παρά τις παραφωνίες του 2022, οι δυο τους φαίνεται να διατηρούν καλή σχέση για να επιτύχουν τον ύψιστο στόχο για τη Ferrari.

3. Max Verstappen - Sergio Perez

Ο Max Verstappen κάνει κάθε teammate του να μοιάζει πολύ κατώτερος κι αργός από αυτό που πραγματικά είναι ως οδηγός. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ο Sergio Perez, μόνο που ο Μεξικανός έχει τη συνέπεια και τη σταθερότητα, αλλά και το «ταβάνι», που στερούνταν οδηγοί όπως ο Gasly κι ο Albon (τουλάχιστον όταν βρέθηκαν στη Red Bull).

4. Pierre Gasly - Esteban Ocon

Το νέο δίδυμο της Alpine συνδυάζει γαλλική... φινέτσα, αλλά και δύο νικητές, δύο οδηγούς που έχουν δείξει ότι μπορούν να κυριαρχήσουν στο midfield. Ο Pierre Gasly έχει αποδείξει την ταχύτητά του, ο Esteban Ocon πρέπει να χτίσει πάνω στην εμπειρία που έχει μέσα στην ομάδα, και να εκμεταλλευτούν το πακέτο που θα τους προσφέρει το Enstone.

5. Lando Norris - Oscar Piastri

Ο Lando Norris μπαίνει στην 5η του σεζόν στο σπορ, κι ας είναι μόλις 24 ετών, και καλείται να ηγηθεί της McLaren μετά και την αποτυχημένη διετία με τον Daniel Ricciardo ως teammate. Έρχεται, όμως, ένας φέρελπις νέος, ο Oscar Piastri, που έχει δείξει το ταλέντο που έχει στις μικρές κατηγορίες. Σίγουρα, τα «σαλόνια» απαιτούν άλλες αρετές και διαφορετική προσέγγιση, αλλά ο Piastri μπορεί μαζί με τον Norris να συνθέσουν ένα δίδυμο που μπορεί να φτάσει τη McLaren -για αρχή- στην κορυφή του midfield.

6. Valtteri Bottas - Zhou Guanyu

Ο συνδυασμός εμπειρίας-νεανικού ταλέντου απαντάται και στο δίδυμο της Alfa Romeo, αλλά εδώ το επίπεδο είναι σαφώς πιο... πεσμένο. Ο Φινλανδός ηγείται της ομάδας, και το 2022 απέδειξε ότι μπορεί να το κάνει καλά αυτό, αλλά ο Κινέζος οφείλει να ανεβάσει την απόδοσή του, για να μπορέσουν να παλέψουν με την ανανεωμένη C43 για κάτι καλό στο πάντα ανταγωνιστικό midfield.

7. Fernando Alonso - Lance Stroll

Ο Ισπανός έρχεται να βρεθεί δίπλα στον νεαρό Καναδό, στο πιο άνισο σε επίπεδο επιδόσεων και επιτυχιών δίδυμο του grid. Όσες εκλάμψεις ταλέντου κι αν έχει ο Stroll μέσα στη χρονιά, δεν θα φτάσει ποτέ το επίπεδο απόδοσης του Alonso, που προβλέπεται να είναι αυτός που -σταθερά- θα παίρνει τα καλά αποτελέσματα με τη νέα του ομάδα.

8. Kevin Magnussen - Nico Hulkenberg

Ένα εκρηκτικό δίδυμο, με δύο οδηγούς που είχαν βεντέτα την οποία έβαλαν στην άκρη ενόψει της συνεργασίας τους. Αμφότεροι χαρακτηρίζονται από την ταχύτητα και το ωμό ταλέντο τους, αλλά κι από την απροσεξία και την επιρρέπειά τους στο λάθος, που σε μία ομάδα όπως η Haas μπορεί να κοστίσει.

9. Alex Albon - Logan Sargeant

Ο rookie Logan Sargeant έρχεται να σμίξει με τον Alex Albon, που όμως δεν έχει δείξει ακόμα ότι μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη στη Williams. Είναι ικανός και γρήγορος οδηγός ο Ταϊλανδός, αλλά μαζί με τον Αμερικανό δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να πάρουν το μέγιστο από ό,τι έχει να δώσει η FW35.

10. Nyck de Vries - Yuki Tsunoda

Για το τέλος, το μεγαλύτερο ερωτηματικό σε ό,τι αφορά τα οδηγικά δίδυμα. Ο νέος Nyck de Vries, που έχει αποδείξει την αξία του σε άλλες κατηγορίες, κι ο Yuki Tsunoda, των λίγων και σποραδικών καλών αποτελεσμάτων, συνδυάζονται σε μία ομάδα που πέρυσι έκανε αρκετά βήματα πίσω σε επίπεδο απόδοσης και εξέλιξης. Το ταλέντο υπάρχει, η συνέπεια μάλλον όχι.